Ieder jaar is het een verassing waar ze een plekje hebben gevonden om de tuin een blauw accent te geven. Met hun vilten blad en trosjes sterretjesbloemen staan ze mooi te zijn in de bedden met tuinbonen of broccoli, of zomaar onder de perenboom. Ze zijn niet kieskeurig in het kiezen van hun buren en leunen na een fikse regenbui ook gerust op een stevige tuinboonplant. Ook bieden ze volop gastvrijheid aan insecten die op zoek zijn naar een lekker hapje, zoals hommels en bijen. Tijdens de openingsuren is er een druk gezoem en in- en uitgaand verkeer. En ook ik maak graag gebruik van de bloemen om salades, ijsblokjes en water op te vrolijken. Weet je al welke plant ik bedoel? De borage officinalis, beter bekend als komkommerkruid of bernagie. 

Dat opvrolijken kent al een lange historie. De Romeinse Plinius schreef dat borago altijd blijheid brengt. De toevoeging officinalis geeft aan dat de plant een geneeskundige werking heeft. De Grieken gebruikten borage om de opbeurende werking. En in de Middeleeuwen werden de bladeren in wijn getrokken om melancholische stemmingen tegen te gaan. Ik houd het nog maar even op water in de glazen kan, samen met een takje appelmunt en plakjes komkommer. Dat past weer mooi bij de komkommerachtige smaak van de borage. 

Je begrijpt dat ik ieder jaar weer uitkijk naar de komst van de blauwe blijheid in mijn tuin. De eerste keer heb ik de borage gezaaid en sindsdien duiken ze ieder jaar weer op. Op dezelfde standplaats of onvoorspelbaar en grillig in de vakken met groenten en bloemen. Een feestje. 

Wil je borage ook eens proberen? Er zijn zakjes zaad te koop bij vrijwel ieder tuincentrum. Borage stelt weinig eisen aan de grond en bloeit vanaf juni. Als ze opkomen, herken je het blad aan de grijsblauwe tint en de haartjes, waardoor ze aanvoelen als vilt. Ik gebruik zelf altijd handschoenen als ik ze opbind. Ik wens je net zoveel blijheid toe als dat ik beleef aan deze mooie plant.  

Reageren